Simon minns lagkänslan

2019-06-04 | Anders Olsson

Simon Gutierrez, som är en av Hässelbys genom tiderna bäste löpare, har varit i Stockholm på tillfälligt besök. Under dagarna i Stockholm hann Simon med att titta på Bauhausgalan och ASICS Stockholm Marathon. Han sprang dessutom ASICS Stockholm High Five i sitt gamla Hässelbylinne.

 

Simon bor numer i den lilla staden Alamosa (15 000 innnevånare)   i södra Colorado. Staden ligger 2 400 m över havet vilket innebär bra träningsmöjligheter under somrarna. Vintrarna är däremot riktigt kalla.

Simon tränar fortfarande och gillar att tävla. Han springer helst bergslopp. Simon talar med stor känsla av ett bergslopp på 20 km med en stigning på 2 000 m. Målet ligger på 4 000 meters höjd. Inget för veklingar med andra ord.

Men Simon demonstrerade redan under åren på 90-talet när han tävlade för Hässelby att han är en tuff löpare. Ett år lyckades han ta medalj på både 4 km och 12 km vid terräng-SM. En mycket stark prestation på den tiden när båda distanserna avgjordes samma dag, med endast någon timmes vila mellan loppen.

Idag ser Simon, som kom till Sverige 1989 och sedan stannade i nära tio år, gärna tillbaka på tiden i Hässelby:

- Det jag helst minns är den fina lagkänslan. För mig var terräng-SM alltid höjdpunkten på året.

Simon Gutierrez hade tävlat för USA i terräng-VM innan han flyttade till Sverige. Sedan han för ungefär 20 år sedan flyttade tillbaka till USA har han sju gånger tävlat i VM i bergslöpning.

Det är främst meriterna i bergslöpning som gjorde att Simon för några år sedan valdes in i Colorado Running Hall of Fame.

 

Under 90-talet hade Hässelby en mycket stark grupp långlöpare, och klubben tävlade regelbundet i Europacupen i terränglöpning och Europacupen i landsvägslöpning.

Simon minns speciellt ett terränglopp i Bilbao i Spanien där det var lervälling runt hela banan. Efter att halkat runt i leran var Simon så förbannad att han vid hemkomsten till Sverige besökte han en sportaffär och köpte upp hela lagret av riktigt långa spikar till sinaspikskor för att vara ordentligt förberedd nästa gång han skulle tävla på en lerig bana.

1993 ingick Simon I Hässelbys kanske bästa terränglag någonsin. Det året vann Simon tillsammans med Åke ”Biten” Eriksson och Walter af Donner lag-SM-guldet i terränglöpning 12 km. Tre löpare som alla tävlat i VM eller EM.

 

Under åren i Sverige passade Simon på att utbilda sig till sjukgymnast. Han arbetar fortfarande som sjukgymnast.

- Jag är tacksam för att Hässelby gjorde det möjligt för mig att träna och tävla under de tre år som jag studerade, säger Simon.

Det var inte alls enbart som terränglöpare som Simon Gutierrez utmärkte sig under Hässelbyåren. Han presterade goda resultat på flera längre distanser; 14.23,27 på 5 000 m, 29.42,56 på 10 000 m, på halv maraton och 2.28.36 på maraton.

- Mitt bästa lopp var halvmaran i Haag när jag sprang på 1.03, säger Simon.

Även om 42 km var i längsta laget för Simon så passade han på att svara för en stark insats i Sveriges viktigaste löpartävling 1991. Det året var han sjua i loppet på 2.18.36. Det räckte till tredje plats i SM efter landets två genom tiderna bästa maratonlöpare Åke ”Biten” Eriksson och Kjell-Erik Ståhl.

 

Under de senaste åren har Simon haft regelbunden kontakt med Hässelbys massör Fredrik Stene som han lärde känna när de två studerade till sjukgymnaster samt givetvis med tidigare sambon Magdalena Thorsell.

Han har vid några tillfällen sett Elmar Engholm tävla och han har någon gång stött på Ingmarie Nilsson i sin gamla hemmastad Albuquerque.

- Det var tolv år sedan jag senast var i Sverige, men jag kommer inte att vänta lika länge till nästa besök, lovar Simon.

 

 

 

 

 


Kansliet informerar

Kansliet har oregelbundna öppettider. Mejla hsk.friidrott@telia.com om du behöver hjälp.

Köp kläder: Webbshop

Till Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Vill du inte att ditt friidrottande barn ska vara med på bild på klubbens hemsida? Mejla marianne.hsk@telia.com!

Senaste bildspelet

Fightern

Våra arrangemang

Kalvruset
5 oktober 2019 »

Tjur Ruset
5 oktober 2019 »

Hässelbyloppet
13 oktober 2019 »

STHLM X
19 oktober 2019 »

Höstrusket
2 november 2019 »

Mine to Run
17 november 2019 »

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06