Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

Sarah under OS-kvalgränsen

2021-05-04 | Bengt Alfredsson

I vårens viktigaste tävling gjorde Sarah Lahti sitt livs bästa lopp på 10 000 meter när hon med bred marginal klarade den svenska nomineringsgränsen till OS.

 

Sarah Lahti, med startnummer 754, på väg mot sitt livs bästa 10 000 meterslopp. Foto: DECA.

”25 laps to Tokyo” var ett lopp speciellt arrangerat för löpare som ville kvala in till OS. Det var ett högklassigt startfält som samlades på Stockholms Stadion. Det var kyligt – endast sju grader när loppet startade några minuter efter sex på tisdagskvällen.

Tempot var högt från början. Inför öde läktare bildades snabbt en stor tätklunga där Hälles Meraf Bahta hängde med som sista löpare. Sarah lade sig i slutet av den kvartett som jagade bakom.
Sarah hade 3.08 på första kilometern. Hon höll sedan ett jämnt tempo och passerade 5 000 m på 15.42.
Under inledningen av loppet låg Sarah efter varvschemat som pekade på den svenska OS-gränsen 31.25.


– Det var enligt planen. Min tränare hade sagt åt mig att öppna lugnt för att ha krafter kvar till slutet, berättar Sarah, som inte påverkades så mycket av vårkylan:
– Visst var det kallt, men jag tänkte inte så mycket på det. Jag koncentrerade mig helt på min löpning.
15.42 halvvägs var nästan exakt 31.25-tempo.
Under loppets andra halva visade Sarah sin styrka. Hon avverkade den sista halvmilen på
15.25. Inför den avslutande kilometern var Sarah ikapp Meraf Bahta. De två var tillsammans 200 meter från mål, men sedan var Bahta snabbast och noterade med 31.08,05 nytt svenskt rekord – fem sekunder under Bahtas tidigare notering från 2017.
Även Sarah var med 31.11,12 under det tidigare rekordet.

– Jag tänkte aldrig på rekordet utan koncentrerade mig helt på OS-gränsen, förklarar Sarah, som kom till loppet i Stockholm direkt från höghöjdsträning i södra Frankrike. Sarah Lahti har aldrig sprungit så bra som hon gjort den senaste månaden. Först noterade hon sitt livs näst bästa resultat på 10 km väg, sedan pers. och svenskt rekord på 5 km landsväg och nu pers. med hela 17 sekunder på 10 000 m.

Att Sarah, som sprang i maratonskor (utan spikar) var hela 14 sekunder under nomineringsgränsen för OS betyder inte att hon säkrat en plats i OS-truppen. Det återstår att se om de ansvariga inom Sveriges Olympiska Kommitté anser att hon är tillräckligt bra för att kunna konkurrera om en framskjuten placering i OS. Det som talar för 26-åriga Sarah är att hon är ung jämfört med världseliten i långlopp.

ANDERS OLSSON

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se