Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Sarah Lahti är uttagen till OS i Tokyo senare i sommar.

2021-06-10 | Tommie Nordh

Det var i det 10 000 m-lopp på Stadion som Lorenzo Nesi ordnade i maj som både Sarah och Meraf Bahta från Hälle med bred marginal underskred OS-gränsen. Båda har nu fått klartecken för OS.

  • Meraf Bahta och Sarah Lahti har tagit sig till Tokyo via fina resultat i år. Bahta har klockats för 31.08,05 (svenskt rekord) och Lahti för 31.11,12, båda tiderna satta inne på Olympiastadion i Stockholm den 4 maj. Tiderna innebär att Bahta är på plats 18 och Lahti är nummer 22 på den olympiska rankningslistan som finns inför spelen i Tokyo, skriver Sveriges Olympiska Kommitté på sin hemsida.

    Detta blir 26-åriga Sarahs andra OS-start. I Rio de Janeiro kom Sarah på tolfte plats på 10 000 meter med 31.28,43 vilket innebar en förbättring av det svenska rekordet med hela 25 sekunder.

    Sarah kommer väl förberedd till årets OS som varit hennes stora mål det senast året. De senaste åtta månaderna har hon sprungit bättre än någonsin tidigare, med bl.a. två svenska rekord; 17 955 m på entimmeslöpning och 15.22 på väglöpning 5 km.

  • Jätteroligt! Jag har haft en bra känsla den senaste tiden, men man vet ju inte något säkert. Det var en lättnad när beskedet kom, säger Sarah, som är i S:t Moritz i Schweiz för att köra höghöjdsträning inför OS. Hon gör ett kortare avbrott i höghöjdsträningen för att springa 5 000 m i Oslos Diamond League-tävling, Bislet Games den 1 juli.

 

Sarah är den tredje friidrottaren från Hässelby som nu är uttagen till OS.

Sedan tidigare är stavhopparen Angelica Bengtsson och diskuskastaren Simon Pettersson OS-klara.

För Angelica blir det hennes tredje OS-start medan Simon gör sitt första OS.

Efter strålande resultat i vår framstår Simon mer och mer som Sveriges kanske tredje största hopp i OS efter Mondo Duplantis och Daniel Ståhl.

Det kan bli fler HSK:are till OS. Emil Blomberg har två gånger sprungit under kvalgränsen på 3 000 m hinder.

Dessutom har släggkastaren Ragnar Carlsson, stavhopparen Lisa Gunnarsson varit nära OS-gränsen.

Bakom dem finns bland andra trestegshopparen Jesper Hellström och tiokamparen Fredrik Samuelsson som behöver prestera bättre resultat.

ANDERS OLSSON

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se