Nora Lindahl, UEM 2023. Foto: Deca Text&Bild

Orättvisa stoppade Patrik från JVM

2018-07-16 | Marianne Fricke Stjernström

Alla grenar utom kula och slägga följer den internationella gränsen till JVM, i dessa två grenar har man höjt det svenska kravet. Det gjorde att klubbens 19-årige Patrik Lindstedt inte kvalificerade sig. Han klarade ledigt IAAF kvalkrav men missade den svenska med 3 cm. Klubbtränaren Thomas Larsson tycker att det är djupt olyckligt. 

Klubbtränaren Thomas Larsson kontaktade Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. I ett mejl skriver han:

Träffade familjen Lindstedt på lag-SM förra helgen och kände sympati för deras irritation och besvikelse. Patrik har ju många gånger bevisat att han är en seriöst satsande kastare med stor talang och god utvecklingspotential.

Han missade tydligen den högre satta kvalgränsen med 3 cm, vilket faktiskt ligger inom marginalen för felmätning. Det uteslöt honom för deltagande i detta stora mästerskap i grannlandet (detta med grannland är betydelsefullt på grund av det inte innebär någon dyrare resa). 

Vet inte om det finns andra förklaringar eller orsaker i detta fall, men om det är som jag uppfattat det tycker jag att det är högst beklagligt och extremt kontraproduktivt till svensk friidrottsframtida utveckling. Att ha endast dessa grenar som avviker från internationella kvalgränsen leder vidare till spekulationer och konspirationsteorier som inte heller gynnar svenska idrottsrörelsen. 

                         IAAF                 SFIF

P19 kula           18,25                18,50

P19 slägga       68,00                69,50

F19 kula           14,50                14,75

F19 slägga       57,00                57,00


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se