Nikita debuterade på SM 100 km

2021-07-12 | Marianne Fricke Stjernström

Den 4:e juli sprang Nikita Steiner SM 100 km. Hon blev femma på tiden 9:21:17.  Alltså Nikita sprang i nio timmar, tjugoen minuter och 17 sekunder. Det var Nikitas första SM på denna sträcka. Hskfriidrott.se bad Nikita berätta lite om sig själv och om loppet. Det gör hon här.

 


Nikita gillar att springa långt. Foto: Susanne Ljungström (f.d. Johansson)

 

Loppet gick bra men det var väldigt varmt där ett tag. Jag tyckte det var ganska kul med korta varv så man kunde heja på alla andra, och så var det praktiskt att kunna dricka och hälla vatten över sig ofta. 

Jag hade inga direkta förväntningar vad det gäller prestation, jag tänkte mest på att försöka ta mig i mål på ett bra sätt, utan att behöva gå en massa. Loppet gick ungefär som jag hade förväntat mig, men jag fick lite ondare i vaderna mot slutet än vad jag hade önskat. Tiden blev också ungefär som jag trodde. Placeringsmässigt hade jag ingen aning om hur det skulle gå, det enda namnet jag kände igen på startlistan var Frida Södermark och jag visste att hon var gravid, men var inte så säker på att jag skulle vara snabbare än henne ändå. Jag är nöjd med placeringen, speciellt efter jag såg hur många som inte klarade av att slutföra.

Min mamma sprang också loppet, och vann K50 på lite under 13 timmar, så jag agerade support till henne efter jag hade sprungit klart. Hon hade aldrig sprungit längre än ca 6 mil innan, så det var ett stort personligt rekord för henne. Jag sprang med på hennes 2 sista kilometer, och då kändes benen ganska möra.

Ultravasan 90 km 2016 är den längsta tävlingen jag hade sprungit tidigare, men det är ju inte så stor skillnad. Jag sprang även hela Bruksleden från Avesta till Västerås förra sommaren, vilket blev drygt 17 mil tillslut, så jag var inte så orolig huruvida jag skulle klara distansen.

Jag har mest sprungit marathon tidigare, men jag har också sprungit något ultralopp per år sedan jag började springa, exempelvis Lidingö Ultra och Swiss Alpine, så det är inte helt nytt. För mig är det inte så jobbigt att springa långt, det är värre att försöka springa fort, så det var ganska naturligt att prova längre distanser. Dock var 17 mil lite för långt för mig.

Jag tränar fortfarande med Susanne, det har jag gjort sedan våren 2017 tror jag. Hon bor i Halmstad, så hon kom ner och hejade på oss under dagen. (Det är Hässelbyaren Susanne Ljungström som avses. 2004 vann hon SM i maraton, då med efternamnet Johansson). 

Vad det gäller kommande satsningar så har jag inte funderat så mycket på det, men jag är anmäld till Lidingöloppet, så det blir det i alla fall. Sen hade jag tänkt springa lite i fjällen i sommar, så det kanske blir något FKT-försök då. Jag hade gärna sprungit något kortare ultralopp också, men jag inte anmäld till något än.

Jag är fysiker och jobbar med kärnkraft. Som tur är har jag flexibelt schema, så det funkar rätt bra att jobba runt träningen, dessutom jobbar jag hemma nu under pandemin. Min träningsmängd beror väldigt mycket på vilken fas som jag är i, men det blir oftast någonstans mellan 75 och 135 km löpning i veckan. Sen blir det ju lite alternativträning också, men jag är inte så förtjust i att gymma, så det brukar bli klättring eller mountainbike för det mesta. Totalt kanske det blir 12 timmar träning per vecka. För mig är löpning högsta prioritet, så det är lätt att få in träningen i vardagen, men svårare att hinna med annat.

Mvh Nikita

Resultat >>>

 


Nikita tog en femteplats på SM 100 km. Foto: Susanne Ljungström.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06