Jakob Samuelsson, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Löpare på läger i Pyrenéerna

2018-07-23 | Fredrik Oderborn

I snart två veckor har ett gäng löpare från Hässelby, med sällskap av några kamrater från Spårvägen och Upsala varit på höghöjdsläger i den lilla skidorten Font Romeu.


Ett vackert område i franska Pyrenéerna ca 1800 möh, annars mest känt för att vara Simon Fourcades hemvist (flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör i skidskytte). På sommaren är området populärt bland vandrare och övriga konditionsidrottare och vi har bland annat träffat norska triathlonlandslaget, franska simlandslaget och en del övriga duktiga löpare.

 

Den huvudsakliga träningen sker runt sjön Lac Matamale, som ligger ca 20 minuter med bil ner till 1546 möh och erbjuder fina lättlöpta grusvägar och skogsslingor. Uppe i Font Romeu finns både gym, simhall och en friidrottsanläggning. Just denna sommar renoveras hela friidrottsanläggningen, så för träning på bana har vi varit tvungna att åkt en bit, men också för att komma ner något från höjden och köra något hårdare pass i tävlingsfart. Vi har fått uppleva två mycket vackra anläggningar i Olot, Spanien och i Andorra.

 

Till Olot åkte vi med guidning av Kalle Berglund. Efter en drygt 2 timmars bilresa kom vi fram till en liten friidrotts oas. Gröna banor med en liten skogsdunge på innerplan och uppvärmning på en ändlös platt grusväg (skulle tydligen komma ett motlut efter ca 30 km enligt Kalles spanska kompis som var med och tränade). Efter väl genomförda träningspass fortsatte bilfärden ner till Argeles-sur-mer, en badort på franska sydkusten, för sen lunch och återhämtning på stranden.


Även anläggningen i Andorra låg fantastiskt vackert omgiven av de höga bergen. Här var största utmaningen att hitta en parkeringsplats. Vi fick också erfara att den Andorranska gränspolisen visserligen är barsk, men vänligt inställda till idrott. Två bilar med naiva svenskar hade naturligtvis inte med sig pass eller id-handlingar, då man inte tänkt på att Andorra faktiskt är ett eget land och inte med i EU. Efter att coach Oderborn, på bästa turistspanska blandat med engelska och kroppsspråk, lyckats övertyga poliserna om att vi var vänligt sinnade löpare, fick vi fortsätta vår färd mot träningsanläggningen om vi lovade komma ihåg passen nästa gång.

 

Då det för flera av deltagarna är första träningslägret på hög höjd vill vi passa på att tacka Emil Blomberg och Kalle Berglund med hans tränare Janne Svensson, som alla varit här tidigare, för värdefulla tips på träningsanläggningar och löprundor. Men framför allt för att de generöst delat med sig av egna erfarenheter från träning och återhämtning på hög höjd. Det ska bli intressant att se utfallet och utvärdera eventuell effekt av lägret efter säsongen. Oavsett utfall kan vi konstatera att det varit ett mycket trevligt läger i vacker miljö och många roliga äventyr, så även om eurosarna börjar ta slut är erfarenhetskontot påfyllt.

 

Deltagare: Edom Abreham, Kerstin Axelsson, Gustav Berlin, Gustav Bivstedt, Erik Djurberg, Emma Gustafsson, Anton Persson, Axel Djurberg (Upsala IF).
Emil Blomberg, Kalle Berglund (Spårvägen) och Emil Danielsson (Spårvägen) var redan på plats.
Coach: Fredrik Oderborn, Ass.coach Mari Gustafsson


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se