Fotograf Sofia Boman

Klubbens två motioner för ett förnyat terräng-SM

2019-01-22 | Marianne Fricke Stjernström

Styrelsens Johan Engholm, själv en meriterad terränglöpare tillbaka i tiden, tränare och far till klubbens eminenta löpare Elmar, har funderat på terräng-SM. Ett kallt och trist evenemang med nästan ingen publik alls. Han vill förnya tävlingen, förkorta den och anpassa den till internataionella terrängtävlingar.

 


         Johan Engholm

Det är Johan som står bakom klubbens två motioner om terräng-SM. Den första motionen handlar om att göra terräng-SM som brukar gå en lördag och en söndag, till ett endagsevenemang genom att anpassa tävlingssträckorna till hur internationella terräng-lopp arrangeras.

Motionen förslår att ungdomsloppen slås samman till F15-17 och P15-17. Istället för som idag när femtonåringarna springer för sig och sexton och sjuttonåringarna för sig. Det skulle ge större startfält, vilket skulle gynna tävlingarna starkt, speciellt lagtävlingarna som i många fall ställs in helt eller har för få lag att för att kunna anses utgöra en tävling.

Motionen förslår att juniorklasser för F18-19 och P18-19 behålls, men vill inkludera 22-åringarna i seniorloppen samt att "korta banan" tas bort. 4 km-klassen som varit tradition i både dam och herrar seniorer ingår inte i några internationella mästerskap. 

Slutligen föreslår motionen att herrar seniorer 12 km ändras till 10 000 meter. Med samma hänvisning till de internationella mästerskapen.

Det kan tilläggas att motionen om en endagarstävling är en återgång till hur det sett ut historiskt i Sverige och som det fungerar på NM, EM och VM idag. 

Läs hela motionen här >>>

 

Den andra motionen handlar om terräng-SM:s lagtävlingsformat. I Sverige summeras löparnas tider istället för deras placeringssiffror. I samtliga internationella mästerskap och regelmässigt i andra nationers tävlingar är det placeringssiffror som gäller. Modellen med placeringar ger ett tydligare fokus på kampen löpare emellan och involverar alla löparna i loppet, även dem som inte slår sig in i laget. Detta genom att de kan påverka andra klubbars placeringssiffror. Även för publiken känns den mer intuitiv.

Läs hela motionen här >>>

- Utvecklingsmässigt står terräng-SM och stampar, förklarar Johan. Han pekar på att vi bara har tillräckligt med deltagare i några få klasser. De små löparfälten blir enhanda föreställningar med stora avstånd mellan löparna, tråkigt för både de aktiva och för publiken. 

- Terränglöpningen funderar mycket bättre på andra håll i världen, menar Johan som driver frågan och föreslår färre lopp med större startfält efter internationella modeller.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se