Jakob Samuelsson, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Hur rösta för att få en friidrottshall i västerort

2018-08-17 | Marianne Fricke Stjernström

Det är vid valen vi medborgare har chans att påverka politiken. Du som är medlem vet förmodligen redan hur svårt det är med träningen vintertid. Så hur ska man rösta för att Bällstahallen som vi blivit lovade verkligen ska bli av? Klubben har sänt ett par frågor till samtliga partiers ledamöter i kommunstyrelsen, idrottsnämnden och stadsdelsnämnden Hässelby-Vällingby för att vi ska kunna ta ställning inför kommunalvalet den 9 september.


 

Mejlet som klubben skickat ut lyder som följer: 

Till samtliga i kommunstyrelsen i Stockholms stad. Valenkäten kommer även att skickas till idrottsnämnden och stadsdelsnämnden i Hässelby – Vällingby.

 

Hej!

Friidrottsföreningen Hässelby SK är en av landets bästa och största friidrottsklubbar. Vi är till stor del aktiva i västerort där vi bedriver vår utomhusverksamhet på främst föreningsdrivna Hässelby IP. Det fungerar utmärkt sommartid, vintertid däremot är det svårt.

Vår förening har ett stort behov av en friidrottshall inom ett rimligt avstånd. Vi ser mycket fram emot den planerade Bällstahallen och Bällsta IP (I enlighet med utredningsbeslutet från 20170328 då samtliga partier ställt sig positiva till idrottsplatsen med friidrottshallen som hela tiden uttalats ska vara prioriterad).

Friidrottsföreningen Hässelby SK har omkring 1400 medlemmar och eftersom valet är vårt sätt att påverka politiken, skickar vi ut denna enkät till Stadshusets samtliga partier för att publicera svaren på vår hemsida före valet så att medlemmarna och deras familjer får ta del av de olika partiernas svar.

Att ifrån Hässelby åka med kollektivtrafiken till Stockholm stads enda inomhushall för friidrott, Sätra Friidrottshall, tar ca 3 timmar från dörr till dörr tur och retur. Det gäller ofta även med bil i den massiva stockholmstrafiken om vardagseftermiddagarna. 

Att åka till Sollentunahallen tar lika lång tid kommunalt och bara något kortare tid med bil de eftermiddagstimmar som det handlar om. 

Det är direkt olyckligt. Dessa träningsresor bidrar till att unga slutar träna, precis i den sårbara tonårsåldern. Den ålder som identifierats som den viktigaste för ungdomar att fortsätta med sin idrottsutövning. Idrott och träning är viktigt för individerna, men även för staden ur ett allmänt perspektiv och för folkhälsoutvecklingen samt den sociala hållbarheten.

De aktuella åldrarna i tonåren är något som forskare lyft fram som en känslig tid även för själva idrottsrörelsen. Idrotten är som bekant Stockholms stads största folkrörelse och den har stor betydelse för sammanhållningen människor och grupper emellan i en tid med ökad polarisering och många utmaningar. Det är just den åldern som forskare råder att politiker och föreningsivrare att satsa på.

Att friidrotten är felaktigt klassad som en sommaridrott och att klubben därmed enbart får tillgång till små gymnastiksalar och inte några av de idrotthallar som faktiskt finns i västerort gör behovet av en friidrottshall extra kännbart. Friidrott är idag tydligt en året runt-idrott, inomhus och utomhus.

Notera att friidrotten är en individuell idrott, det gör att ungdomar kan välkomnas oavsett ålder på ett sätt som inte är möjligt på samma sätt hos lagidrotterna.

Tillsammans med Spårvägens Friidrottsklubb arrangerar Friidrottsföreningen Hässelby SK ett antal större evenemang som till exempel ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen och VårRuset. Det är tydligt att loppen och de andra tävlingarna bidrar till folkhälsan, betydande skatteintäkter och varumärket Stockholm. Vi arrangerar även en mycket uppskattad friidrottsskola med låga avgifter.

 

Så här är ett par frågor om hur ditt parti ställer sig till Bällstahallen på Bällsta IP och om idrottsförelsens roll i staden:

  1. Är ditt parti berett att arbeta för att en friidrottshall byggs i Bällsta så fort som möjligt?
  2. Vad anser ni att idrottsrörelsen bidrar till i Stockholm som stad?

 

Vi önskar erhålla ert svar per mejl till följande adresser:

Marianne.hsk@telia.com och hsk.friidrott@telia.com senast onsdagen 5 september. Stort tack på förhand för ert svar! Som sagt kommer ert partis svar att publiceras offentligt på Friidrottsföreningens Hässelby SKs hemsida och på klubbens facebooksida. Vi kommer även att informera om de partier som inte svara.

 

Hässelby SK

 

Kontaktperson: Marianne Fricke Stjernström, klubbkanslitelefon:  08-7399706 samt marianne.hsk@telia.com

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se