Historiskt långa tresteg

2019-07-01 | Bengt Alfredsson

Världsungdomsspelen avgjordes den 28 - 27 juni i Göteborg och som Magnus Wickert rapporterade tidigare efter en lång helg, lyckades många väl och det blev flera framskjutna placeringar och många slagna personbästa.

Med all respekt för allas kämpande och fina insatser så måste det nämnas två insatser i tresteg på söndagskvällen som sätter stora avtryck i klubbens historia i en gren där vi haft stora framgångar på 1970- och början av 1980-talet!

Jesper Hellström, vår 24-årige etablerade trestegshoppare sedan flera år slog alltså till med 16.30, därmed raderade han ut Anders Mossbergs klassiska klubbrekord på 16,21 som han satte på Finnkampen 1980, alltså för 39 år sedan! Första gången på 10 år som han bröt den finländska traditionen.

Anders var under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet en av landets bästa trestegshoppare och en mycket duktig längdhoppare med 7,38 som bäst. Efternamnet Mossberg återkommer dessutom flitigt i gammal hässelbystatistik och i klubbens rekordlistor. Hans bröder Gunnar och Ragnar var mycket duktiga hoppare! 
Gunnar hade länge klubbrekordet för män längd med 7,60 som blev slaget av klubbens tiokampare Fredrik Samuelsson med jättehoppet 7,81 2015. Gunnar hade (och har fortfarande) flera fina klubbrekord i längd och tresteg vilket vi återkommer till. Lillebror Ragnar nådde inte riktigt upp till storebrödernas fantastiska nivåer, men hade bl a ett medvindshopp på 7,08 i längd, så alla tre bröder Mossberg har trots allt landat på "rätt sida av 7m märket".

Återgår vi till dagens spänstfenomen Jesper Hellström så förstod vi som var på lag-SM i Malmö förra onsdagen att klubbrekordet var i fara. Jesper hoppade 16,34 i Malmö, men tyvärr i lite för mycket medvind, men att kapaciteten fanns rådde det inget tvivel om. Noteras ska också från lag-SM att Jesper avslutade med ett kanonhopp på 16,54. Tyvärr rådde det för stark vind,  +2,6 vind,så det gäller ej som rekord.
 
Jespers godkända 16,30 är dessutom det längsta hoppet utomhus i Sverige sedan vår "gamle" OS/VM mästare, Christian Olsson, hoppade 17,29 år 2011, innan han lade skorna på hyllan efter sin gigantiska karriär!

Jesper ligger nu mycket bra till att få hoppa lag-EM för Sverige senare i sommar. För er yngre förmågor i klubben vill jag här ge ett gott råd. Om ni tycker det går lite tungt ibland eller känner att vissa motståndare ligger en bit före i yngre tonåren så ge inte upp. Jesper Hellström har tränat och kämpat hårt för sin framgång och han kan säkert nå ännu mycket längre enligt trestegskännare! 

Jesper hade redan vid 15-16 års ålder ganska god hoppkänsla men han var inte speciellt stor och hade brister i snabbhet och framförallt i styrka. Men han har jobbat hårt och mycket målmedvetet tillsammans med coach Conny Silfver (och även Magnus Wickert). 

Jesper nådde ungdomsfinnkampen som 17-åring (tillsammans med Fredrik Samuelsson representerade de två Hässelbyarna Sverige). Jesper har liksom många andra friidrottare fått känna på skador och fått tagit ett steg i taget. Så sent som förra året och en bit in på 2019 har han haft problem med foten men via rehab kom han tillbaka starkare och spänstigare än någonsin. Svensk mästare har han blivit inomhus två år i rad och känslan är att han kommer att finnas i Sverigeeliten flera år framöver och varför inte tom i Europa eller Världen?

Trestegsmagi kapitel 2!
En dryg timme tidigare på samma banor och i samma grop på Ullevi skapades också trestegshistoria för Hässelby SK, men denna gång på juniornivå. 

Bakgrundsinfo: Inför denna säsong fick klubben ett fint nyförvärv i multitalangen Carl "Calle" af Forselles. 18-årige Calle som tidigare representerade Hellas har redan i flera år visat friidrotts-Sverige att han blir att räkna med i flertalet enskilda grenar och mångkamp. Förra året åkte han till ungdoms-EM i Ungern främst som tiokampare men kom hem med en silvermedalj i tresteg. Han vann även ungdomsfinnkampen för 17-åringar i stav med grymma 4,80 förra året!

I mitten på maj åkte Calle till Schweiz för att försöka kvala in till JEM för U20 i Borås i tiokamp, han var magsjuk i princip hela helgen men fullföljde bragdartat hela mångkampen men lyckades förstås inte så väl med de försutsättningarna. Tre veckor senare på JNM i Uppsala gick det lite bättre men med lite tappad form, fotproblem och missar i kula och stav blev facit ytterligare ett missat kvaltillfälle för JEM. Kroppen orkar inte hur många tiokamper som helst under en säsong så beslutet blev att lägga ner chansen till kval i tiokamp. Calle som vid god form har kvalmöjligheter i 110m häck, höjd, längd, stav och tresteg bestämde sig sent för den sistnämnda grenen!

Kl 16,35 igår på Ullevi var det dags! Calle som inte hoppat ett enda tresteg på tävling eller träning på ett år sedan silvret på UEM i Ungern såg laddad men avspänd ut. Jag (Janne Samuelsson) som normalt coachar Calle i mångkamp och övriga enskilda grenar bad Conny Silfver om ett par extra "trestegsögon". Conny som tränar Jesper Hellström och har mer erfarenhet från den grenen kanske skulle kunna hjälpa Calle och mig fram till JEM gränsen 15,05. 

Calle hoppade förvisso 15,36 vid UEM förra året men utan nån som helst träning i hoppning eller ansats var vi nog många som undrade över Calles status i tresteg. Ett "känna sig för hopp" på ca 14,50-14,80 var väl lite av förhoppningen och att det sen skulle vara möjligt att hitta rytm o timing och "kriga" sig till kvalresultatet 15,05

Inhoppningen bestod egentligen mest av två-tre ansatslöpningar och de såg bra ut, men med lite övertramp. Calle påstod sig vara i bra slag, backade ansats för tredje gången ca två fot! Publiken på Ullevi var med på noterna när Calle ville ha hjälp med handklapp! Full fart i ansatsen, ganska bra plankträff och Calle sätter tre distinkta fotisättningar och landar lååångt förbi 15 m märket. Vinden är gokänd, tom lätt motvind och upp kommer resultatet 15,55! Calle packar ihop sina överdragskläder och väska och tackar för sig! Hur svårt kan det vara ibland ? Conny och jag, liksom övriga runt trestegsgropen på Ullevi, skriker ut glädje, tittar på varandra och konstaterar att vi är demoncoacher i tresteg såklart, ha ha!

Calles 15,55 var dessutom klubbrekord med nästan en meter i P18, han gled förbi Olof "Olle" Nyströms 14,60 från 1977. Och även om det inte räknas som P19 rekord så måste jag ju återkomma till en viss Gunnar Mossberg! Hans 45 år gamla P19 rekord från 1974 lyder 15,05 så Calle får väl anses ha hyfsad chans att putsa till det nästa år?

Nu blir det spännande att följa Jespers och Calles fortsatta säsong i tresteget och vi ska inte glömma bort att Jesper har mycket stor kapacitet i längdhopp också och att Calle fortfarande parallellt med hoppgrenar är tiokampare.

Studsa vidare boys!
Janne Samuelsson

 


Kansliet informerar

Kansliet har oregelbundna öppettider. Mejla hsk.friidrott@telia.com om du behöver hjälp.

Köp kläder: Webbshop

Till Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Vill du inte att ditt friidrottande barn ska vara med på bild på klubbens hemsida? Mejla marianne.hsk@telia.com!

Senaste bildspelet

Fightern

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06