Dubbla silver vid SM 10 km

2021-07-13 | Bengt Alfredsson

Det blev dubbla silvermedaljer för Hässelbys löpare när SM 10 km avgjordes i pressande värme på Anderstorps bilracing bana.
Sanna Mustonen var tvåa i damklassen och Samuel Russom tvåa bland herrarna.

Sanna Mustonen (t.v.) med sin silvermedalj.
Foto: DECA.

Sanna Mustonen säkrade sin silvermedalj med en stark avslutning. Sanna öppnade tufft och hängde under de första kilometrarna med Hanna Lindholm från Huddinge som tog täten. Vid 3 km var en grupp på fem löpare. Vid 7 km ökade Anestasia Denisova farten och fick snabbt en betryggande lucka. Hanna Lindholm tvingades släppa, och det blev en match om silver och brons mellan Sanna Mustonen och Sara Christiansson från Sävedalen.

– Jag visste att Sara är snabb som en gasell, så jag var tvungen att trycka på allt jag hade, berättar Sanna, som var starkast på det långa upploppet där hon t.o.m. knappade in på Denisova.

I drygt 25 graders värme klockades Sanna för 34.14. Hon var fyra sekunder efter Denisova och tre sekunder före Christiansson.
– Det kändes bra. Jag hade en svacka vid sex-sju kilometer, men sådant får man räkna med, kommenterade Sanna.
– I det här vädret var det chanslöst att springa för en bra tid. Det handlade bara om placeringen, och jag är nöjd med silvermedaljen.

Louise Wiker blev trettonde löpare med tiden 36.25. Hon var samtidigt trea i K40-klassen.
Lena Eliassin-Lööf var i sitt första lopp för säsongen 15:e löpare med 36.48.
Jennie Lind kom på 58:e plats med 43.15.
Samuel Russom låg hela tiden med i tätgruppen där han bitvis var i täten. Vid 8 km ökade han farten och den sex löpare stora tätgruppen blev mer utdragen.

Svenske rekordhållaren på 10 km, Jonas Glans från Malmö gick upp i täten vid 9 km, Samuel skuggade honom.
På slutet var Glans starkast och snabbast. Han vann på 29.25 – två sekunder före Samuel Russom som i sin tur var en sekund före rutinerade maratonlöparen David Nilsson från Högby.
Otto Kingstedt blev elfte man.

ANDERS OLSSON
 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06